Dieren hebben altijd al een speciale plek in mijn leven gehad

Het is me spreekwoordelijk met de paplepel ingegoten doordat ik thuis altijd heel veel dieren om mij heen had. Toen ik eenmaal uit huis ging, gingen mijn twee hamsters (in eigen verblijven ;)) met mij mee, want een leven zonder dieren is voor mij ondenkbaar.

Toch liep het allemaal anders

Hoewel het als de meest logische keuze voelde om de dieren in mijn bedrijf te betrekken, was dit een keuze die toch lang op zich liet wachten. Ik heb namelijk eerst het ‘standaard’ pad bewandeld zoals deze van mij werd verwacht, voordat ik besloot te doen wat ík wilde doen.

Zo heb ik Communicatie & Multimedia Design gestudeerd (in plaats van iets in de paardenwereld, want ik ben ook een paardenmeisje in hart en nieren) en vervolgens ging ik de corporate wereld in om uiteindelijk internationaal te werken als User Experience Designer.

Gaandeweg begon het te schuren, want ik had de paardensport op een laag pitje gezet en deed verder niks diergerelateerds. Nu pas realiseer ik mij dat ik daardoor uit alignment was wat uiteindelijk resulteerde in uitval met stressklachten.

Het was pas op dat moment dat ik besloot om het roer om te gooien en alles anders te gaan doen. Ik voelde dat het tijd was om op eigen benen te staan en zelf aan het roer te staan voor mijn leven. Ik zei mijn veilige baan op en besloot om fulltime te gaan ondernemen.

Mijn eerste bedrijf

Mijn eerste bedrijf, Equine Online, had ik een poos voordat ik fulltime ging ondernemen al opgericht. Dit bedrijf was mijn vorm van ‘tegengeluid’, want ‘geld verdienen in de paardenwereld was niet mogelijk’. Daarnaast was het voor mij ook weer een manier om terug in mijn geliefde dierenwereld te komen. Kortom, op papier leek het allemaal een goed idee.

Maar het pakte niet uit zoals verwacht

En begrijp me niet verkeerd, het was ook een goed idee. Ik heb er enorm veel van geleerd en van genoten. Maar zoals alles wat niet 100% je eigen keuze is, gaat het uiteindelijk schuren.

In eerste instantie snapte ik niet waarom, want dit wilde ik toch doen? Toen pas realiseerde ik mij dat ik óók met dit tegengeluid precies hetgeen gedaan had wat niet perse in lijn was met wat ik wilde. Het zat in de buurt, maar ik moest toegeven aan mezelf dat het het niet was.

In dezelfde periode ontdekte ik dat Appie, mijn geliefde kat, ernstig ziek was en dat deed mij besluiten dat het een goed moment was om knopen door te hakken. Ik besloot om te stoppen met Equine Online, had een ZZP klusje voor de vaste lasten en dierenarts kosten en startte een nieuw bedrijf op.

En toen sloeg ik de plank weer mis, een soortvan dan…

Dat nieuwe bedrijf kreeg gaandeweg iets meer richting. Ik wilde me meer focussen op vrouwen in de IT wereld en dan vooral het stuk hoe ze zich daarin staande kunnen houden. Het pastte bij me, zo vertelde ik mijzelf. Want ik kwam uit die wereld en heb geen moeite om mijn mannetje te staan.

Zo snel als dit idee uit de grond kwam zetten, zo snelde stopte ik het ook weer terug. Want een paar maanden in dit nieuwe bedrijf realiseerde ik mij dat ik precies datgeen wat ik niet wilde doen wéér had gedaan. Dit is precies hetgeen dat iedereen mij zag doen waar ik in mee was gegaan.

Hoewel ik het niet ‘stom’ of iets dergelijks vond, merkte ik wel dat dit het ook niet was. Dit keer sneller dan met mijn eerste bedrijf trok ik de stekker eruit en besloot ik om even niks te moeten. Appie zijn ziekte werd op dat moment ook erger, dus het voelde heel natuurlijk om even te ‘zijn’ en te vertrouwen dat mijn pad vanzelf naar mij toe zou komen.

Loslaten, vertrouwen, ontvangen

Terwijl ik mij focuste op Appie zijn gezondheid nam ik een coach in de arm en werkte ik aan mezelf. Het was in die periode dat iemand een opmerking naar mij maakte waarin ze benoemde hoe knap ze het vond dat ik vanuit gevoel onderneem in plaats van vanuit het boekje.

Laat ik vooropstellen dat ik dat zeker wel heb gedaan. Maar al die marketing dingen pastte niet bij mij. Het klopte niet, werkte maar half en frustreerde me meer dan het opleverde. Sindsdien doe ik alles op gevoel en dat werkt voor mij. Toen viel het kwartje dat dit mijn eerste puzzelstuk was. Vrouwen helpen om hun bedrijf te bouwen en runnen op basis van gevoel.  Er mistte wel nog iets aan, maar ook daarmee vertrouwde ik erop dat dat wel zou komen, net zoals het eerste deel.

Ik moest stappen maken

Door Appie zijn ziekte werd ik gedwongen mezelf verder te ontwikkelen. Deze periode nam namelijk ook een hoop stress en zorgen met zich mee. Daarbij voelde ik ook enorm veel angst dat ik misschien niet (op tijd) de juiste keuzes voor hem zou kunnen maken. In die periode heb ik meerdere readings gedaan bij Samen Inzicht om zo via Michelle met Ap te kunnen communiceren. Daaruit kwam naar voren dat Appie en ik allang communiceerde met elkaar, ik was me daar alleen nog niet van bewust.

Zo staat me het moment nog bij dat ik moest beslissen of we met chemotherapie gingen starten of dat we nog zouden wachten op een ander consult. Ik voelde zo’n intens duidelijke ‘NU’ dat we meteen zijn gestart, met een enorm goed resultaat.

Erachter komen dat ik zou weten wanneer het zijn tijd was, kon ik een deel van de angst loslaten en genieten van mijn tijd met hem. Hij heeft mij geleerd om in het moment te leven, te genieten van de dag van vandaag en ook dat het leven niet eindig is. Want ook, toen Appie zijn moment kwam, wist ik niet alleen dat het goed was zo, maar liet hij me ook heel duidelijk merken èn voelen, dat hij er nog steeds is.

Het missende puzzelstukje

Tijdens de rouwperiode voelde ik al heel duidelijk dat dit iets was waar ik wat mee mocht gaan doen. Het proces, maar ook het op deze manier leven met je dier: in contact. Dieren hebben ons zoveel te leren en dat is ook toen het kwartje voor mij viel.

Het missende puzzelstukje waren de dieren en dat is hoe het samenkwam. Dieren kunnen namelijk perfect aan ons spiegelen wanneer wij uit alignment zijn. Wanneer je in alignment bent, ben je on top of your game, zit je goed in je vel en ga je daar waar het goed voelt: kortom, dan onderneem je ultiem vanuit je gevoel, Hetgeen waarbij ik al eerder de conclusie trok vrouwen daarmee te willen helpen. Het toevoegen van de wijsheid van dieren was mijn missende stukje en hetgeen dat ik nodig had om licht aan het einde van de rouwperiode te zien. Ik realiseerde me toen ook nog meer dat Appie mij hierbij zou helpen vanuit het niet fysieke,

Zo wil ik jou helpen

Animal Guided Business Mastery

Creëer een succesvolle business op basis van de wet van aantrekking, samen met jouw dier(en) als spiegel.

Mariska Moerman de podcast

Mijn podcast is voor je dagelijkse dosis inspiratie, tips & tricks over ondernemen op gevoel.