Ik ben Mariska

Mentor voor ambitieuze vrouwelijke ondernemers met grote dromen

Maar voordat ik dat werd, mocht ik eerst zelf een aantal processen door.

Het opzeggen van mijn eerste bedrijf, Equine Online, ging niet over één nacht ijs. Want wanneer je ergens aan hebt gebouwd, merk je dat ego gedachten vanzelf naar voren komen op het moment dat je neigt dat los te laten.

“Wat zonde van alle inzet”, “Wat als ze denken dat het me niet is gelukt?”, “Lekkere business coach ben je als je er zelf mee stopt”.

Een greep uit de gedachtes die ik voelde toen ik overwoog om te stoppen met mijn bedrijf. Maar uiteindelijk wist ik dat dit een weerstand was waar ik dwars doorheen mocht gaan. Niets doen en niet blij zijn was geen optie. Mijn eerste bedrijf was een ontzettend mooie leerschool in hoe ik dingen vooral NIET wilden.

En zo besloot ik dat het tijd werd om die kennis en ervaring toe te gaan passen in een nieuw bedrijf.

Maar ook daar maakte ik dezelfde 'fout'

Wanneer je kenbaar maakt ergens mee te gaan stoppen, komen er vanzelf goedbedoelde adviezen met wat je dan wel zou kunnen doen. Zelf vond ik het topic vrouwelijk leiderschap erg interessant en toen ik de bevestiging kreeg van mijn omgeving dat het echt bij mij paste, besloot ik die kant op te gaan.

In het eerste kwartaal van 2023 had ik persoonlijk een zware tijd met veel gebeurtenissen. Overlijdens, ziekte, een auto ongeluk en meer narigheid namen een grote plek in in mijn alledaagse dag. En hoewel ik zin had om met mijn nieuwe bedrijf aan de gang te gaan, merkte ik dat het er niet uit kwam.

En in het begin had ik zoiets van: ‘Weetje het is een zware tijd, neem je tijd ervoor en het komt wel goed’. Maar naar mate de tijd voorbijkroop merkte ik op dat ik de energie die ik zo erg nodig had, niet uit mijn nieuwe bedrijf haalde.

Dat klopte niet voor mij. Dit had voor mij juíst het onderwerp moeten zijn waar ik energie uit kon halen, juist hetgeen moeten zijn waar ik echt blij van werd. Maar ik werd het niet.

Nog een keer van onderwerp switchen? Daar kwamen die ego gedachtes weer. “Opgever”, “Nu al?”. Maar ik wist dat dit iets groters is dan alleen mijzelf en dat het juist nu, juist na zo’n rumoerige tijd belangrijk was om te focussen op hoe IK mij voelde.

Ik besloot alles los te laten en gewoon lekker te gaan leven.

Alsof er een kei uit de rivier werd gehaald

De creativiteit kon weer stromen

Het voelde alsof er een last van mijn schouders ging. Eindelijk even niks meer moeten, maar gewoon even zijn. Geen grote verwachtingen voor mezelf, enkel focussen op hetgeen dat mij energie geeft.

Ik verdiepte me meer in het universum en de wet van aantrekking en dat was toen ik mij realiseerde hoe alles met elkaar is verbonden. En dat was ook toen de helderheid ging komen, omdat ik eindelijk los was van mijn hoofd en volledig open stond om te kunnen ontvangen.

De eerste tijd wilde ik geen label plakken op wat ik aan het doen was, omdat ik wist dat als ik ernaar op zoek zou gaan ik het zou forceren. Gewoon dingen laten zijn en vertrouwen op dat het vanzelf duidelijk wordt was mijn motto.

Toen ik na een coach sessie mijn Instagram DM opende stond daar ineens mijn antwoord. Degene die mij benaderde stuurde een ontzettend lief bericht, met daarin dat ze ook graag wilde leren ondernemen op gevoel. Net zoals ik.

Het lampje in mij ging branden, dít is het.

Leren ondernemen op basis van gevoel

Het leren vertrouwen op mijn gevoel is iets dat ik met de jaren steeds meer heb geleerd om te doen. Ik was eerst namelijk vooral heel rationeel ingesteld en al dat zweverige gedoe hoefde niet van mij. Maar hoe meer ik ervoor open ging staan, hoe meer ik erin ging geloven, hoe meer bevestiging ik kreeg.

Hoe jij je voel en jouw mate van hoeveel je daarop kunt vertrouwen is in mijn optiek het belangrijkste binnen het ondernemerschap. Het is de basis die goed moet zijn. Eigenlijk is het ook heel logisch, want als jij je niet goed voelt, dan zie je dat vaak terug in de resultaten.

Toch, in de praktijk, zie ik het weinig gebeuren. Ik zie veel meegaan in marketing strategieën die niet bij hun passen, maar die ze maar doen omdat de rest het ook doet. Vervolgens zijn ze verbaasd over het uitblijven van de resultaten. Geen oordeel hier, been there done that. Maar anderen volgen gaat jou niet helpen.

Jij hebt jouw eigen droom en dat maakt het ook dat je jouw eigen pad daar naartoe moet bewandelen en daarvoor kun je alleen maar jouw manieren hanteren. Daar geloof ik sterk in en daar help ik je heel graag bij.

Anderen helpen met het leren ondernemen op gevoel

Leren ondernemen op gevoel is iets dat je je echt eigen moet leren maken. Het is makkelijk vaan makkelijk om te vertrouwen op je gevoel wanneer je gevoel iets vervelends voorspelt, want dan kan het alleen maar meevallen.

Ik wil echter dat jij jouw gevoel als jouw trouwe zakenpartner gaat zien. Dat je keuzes afweegt tegen wat jouw onderbuik je verteld. Ik geloof er namelijk in dat ons innerlijke zelf er nooit op gebrand is om ons ten onder te helpen.

Het neemt niet weg dat je uiteraard ook je hoofd erbij mag gebruiken, want jezelf volledig bewust failliet laten gaan is in mijn optiek ook niet de bedoeling. Maar het mag echt meer een mooie mix gaan worden, zodat jij jouw droomleven gaat bereiken en nog belangrijker: dat jij ook gelooft dàt je het gaat bereiken.

Om je hiermee op weg te helpen heb ik mijn podcast genaamd ‘Unraveled’ in het leven geroepen. Hierin deel ik praktische tips en verhalen rondom diverse topics over het ondernemen op gevoel.